Så fungerar det

Bakgrund
”En digital auktion så nära live som möjligt” löd uppdraget när Menhammar OnlineSales skapades. Coronapandemins intrång år 2020 förändrade världen på många sätt och hästauktioner var inte undantagna. Digitala auktioner har funnits i flera år men under den här speciella situationen ville vi göra något nytt, bättre och roligare – då föddes idén med Menhammar OnlineSales. En tjänst som förhoppningsvis kommer hela branschen till godo och som på sikt ökar och breddar intresset för hästauktioner. Samtliga auktioner sker i en direktsänd webbsändning från en tv-studio med en auktionsförrättare samt en expert som bisittare. I sändningen kommer hästarna att presenteras och säljas via ett egenutvecklat budgivningsprogram för just det här ändamålet.

Att bli budgivare
Att lägga bud på vår hemsida ska vara smidigt och på samma sätt som på en vanlig auktion, förenat med en viss nerv och spänning. Det är viktigt att Du skapar ett konto i god tid före auktionen för att vara redo att lägga Dina bud när auktionen startar. Har Du tidigare deltagit i någon av Menhammar OnlineSales-auktionerna så finns Dina kontouppgifter sparade. Du måste dock alltid 1) byta lösenord inför varje auktion och 2) kontrollera och godkänna att Dina kontaktuppgifter är korrekta samt 3) godkänna auktionsvillkoren.

Du skapar ett nytt konto på auktionssidan, www.menhammaronlinesales.se genom att klicka på länken under knappen Logga in.

1. Ange din e-postadress och klicka på knappen Registrera. Du får då ett epostmeddelande med instruktioner och en länk för att skapa lösenord.
2. Logga sedan in på auktionssidan med Ditt nya lösenord. Du kommer till ”Min sida” och där skall Du fylla i Dina kontaktuppgifter. Observera att alla fält är obligatoriska. Avsluta med att bekräfta att ifyllda uppgifter är korrekta.
3. Efter din registrering kommer Du att få ett e-postmeddelande med uppgifter om identifiering med hjälp av funktionen Scrive där svenska kunder kan använda bank-ID för identifiering. Utländska kunder identifierar sig via en sms-kod. Signeringen är kopplat till ett avtal mellan säljare och köpare. Observera att varje ny auktion har separata auktionsvillkor som Du måste godkänna inför varje auktion. Har du vid tidigare Menhammar OnlineSales-auktioner redan gjort en identifieringskontroll så behöver Du bara godkänna de aktuella auktionsvillkoren som finns på ”Min sida”.
4. Efter identifieringen så kommer Du att kunna använda ditt konto för att buda på hästarna. Ditt lösenord är nu kopplat till Din identifiering och Ditt godkännande av auktionsavtalet vid budgivning. Förvissa Dig om att Du använder ett tillräckligt säkert lösenord och inte delar detta med andra.

Som registrerad och godkänd budgivare är Du redo att kunna lägga bud på hästarna.
Alla budgivningar sker anonymt men alla lagda bud går att följa under budhistorik.
Är Du den första som lägger ett bud på en häst så kommer Du att bli ”Budgivare 1”, men endast för den aktuella hästen. Är Du den sjunde personen som lägger ett bud på en annan häst så blir Du ”Budgivare 7” på den hästen. Första gången som Du lägger ett bud måste Du bekräfta budet med ytterligare ett knapptryck. Därefter budar Du genom att endast klicka ”Lägg bud”. Efter varje vinnande bud blir köparen officiell och presenteras på auktionssidan.

Hästarna säljs en i taget med ett tydligt avslutsförfarande. Auktionsförrättaren avvaktar till dess att buden stannar av och i stället för att räkna upp ”första, andra, tredje” och sen slå en klubba kommer hen att sätta igång en nedräkningsklocka som räknar ned 15 sekunder. Kommer det ett nytt bud inom de 15 sekunderna så startar nedräkningen om automatiskt från 15 sekunder och fortsätter göra så till dess att inga nya bud kommer in under nedräkningen. Den som har högst bud när nedräkningen är slut och den digitala klubban faller har vunnit budgivningen.
Tänk på att det kan vara någon sekunds fördröjning i live-tv-sändningen varför det är klockan på auktionssidan som gäller.

Budintervaller
Utropspriset presenteras under respektive hästsida och där finns även information om aktuella budintervall. Du kan öka budet med flera intervaller om Du klickar flera gånger innan du godkänner Ditt bud. Maximal ökning är dock alltid 10 stycken budintervaller per budgivningstillfälle. Du kan inte bjuda över Dig själv.

Förhandsbesiktning av auktionshästarna
Vår ambition är att kunna tillhandahålla all nödvändig information om hästarna här på hemsidan. Om ni önskar att besiktiga hästar på Menhammar Stuteri kontakta och boka ett besök före auktionen, antingen via Daniel Olsson, mobil 070-584 50 80 eller Roland Davidsson, mobil 070-772 07 91. Vi ordnar en visningsdag den 2 juli 2023, mellan kl. 10-15, då alla som är intresserade av att besiktiga våra ettåringar inför den kommande Menhammar OnlineSales 2023 auktionen är välkomna till Menhammar.

This is how it works.