Så fungerar det

Bakgrund
”En digital auktion så nära live som möjligt” löd uppdraget. Coronapandemins intrång år 2020 förändrade världen på många sätt och hästauktioner var inte undantagna. Digitala auktioner har funnits i flera år men under den här speciella situationen vill vi göra något nytt, bättre och roligare – då föddes idén med Menhammar OnlineSales. En tjänst som förhoppningsvis kan komma hela branschen till godo och som på sikt ökar och breddar intresset för hästauktioner. Samtliga auktioner sker i en direktsänd webbsändning från en tv-studio med en auktionsförrättare samt en expert som bisittare. I sändningen kommer hästarna att presenteras och säljas via ett egenutvecklat budgivningsprogram för just det här ändamålet.

Att bli budgivare
Att lägga bud på vår hemsida ska vara smidigt och också som på en vanlig auktion förenat med en viss nerv. Det är viktigt att Du skapar ett konto, gärna i god tid före auktionen, för att vara redo att lägga dina bud när auktionen startar. Endast näringsidkare får delta i auktionen som köpare. Konsument kan endast delta som säljare.

Skapa ett konto
Om Du sedan tidigare har haft ett konto på Menhammar OnlineSales så finns Dina uppgifter kvar även på den nya auktionssidan. Du måste dock skapa ett nytt lösenord genom att använda funktionen “Glömt lösenord” och också kontrollera Dina uppgifter samt godkänna den aktuella auktionens villkor.

Är Du ny användare så skapar Du ett konto på auktionssidan genom att klicka på länken under knappen Logga in.
1. Ange din e-postadress och klicka på knappen Registrera.
2. Under menyn Kontouppgifter skapar du Ditt lösenord och anger ditt för- och efternamn, telefon, företagsnamn och organisations/VAT-nummer, följt av adress. Observera att alla fält som har en röd markering är obligatoriska.
3. Efter din registrering kommer vi att göra en kreditupplysning via UC, därefter kommer Du att få ett e-postmeddelande med uppgifter om identifiering med hjälp av funktionen Scrive där svenska kunder kan använda bank-ID för identifiering. Utländska kunder identifierar sig via en sms-kod. Signeringen är kopplat till ett avtal mellan Trottex och köpare. Observera att varje ny auktion har separata auktionsvillkor som Du måste godkänna inför varje auktion.
4. Efter identifieringen så kommer Du att kunna använda ditt konto för att lägga bud på hästarna. Du kommer att få ett epostmeddelande som bekräftelse på att Du är godkänd som budgivare. Ditt lösenord är nu kopplat till Din identifiering och Ditt godkännande av auktionsavtalet vid budgivning. Förvissa Dig om att Du använder ett tillräckligt säkert lösenord och inte delar detta med andra.

Den erhållna krediten gäller tills dess att antingen Trottex eller kreditinnehavaren säger upp denna.
Kontinuerlig kreditprövning kommer att ske. Trottex har rätt att justera kreditbeloppet inför varje auktion. Trottex har rätt att när som helst säga upp krediten.

Att buda på en häst
Som registrerad och godkänd budgivare är Du redo att kunna lägga bud på hästarna.
Alla budgivningar sker anonymt men samtliga lagda bud går att följa under budhistorik.
Är Du den första som lägger ett bud på häst nummer 1 så kommer Du att bli ”Budgivare 1”, men endast för den aktuella hästen. Är Du den sjunde personen som lägger ett bud på häst nummer 2 så blir Du ”Budgivare 7” på den hästen. Efter varje vinnande bud blir köparen officiell och presenteras på hemsidan.

Hästarna säljs en i taget med ett tydligt avslutsförfarande. Auktionsförrättaren avvaktar till dess att buden stannar av och istället för att räkna upp ”första, andra, tredje” och sen slå en klubba kommer han att sätta igång en nedräkningsklocka som räknar ned 15 sekunder. Kommer det ett nytt bud inom de 15 sekunderna startar nedräkningen om automatiskt från 15 sekunder och fortsätter göra så till att inga nya bud kommer in under nedräkningen. Den som har högst bud när nedräkningen är 0 och den digitala klubban faller har vunnit budgivningen.
Tänk på att det kan vara någon sekunds fördröjning i live-tv-sändningen varför det är klockan på hemsidan som gäller.

Budintervaller
Utropspriset presenteras under respektive hästsida och där finns även information om aktuella budintervall. Du kan öka budet med flera intervaller om Du klickar flera gånger innan du godkänner Ditt bud.

Förhandsbesiktning av auktionshästarna
Vår ambition är att kunna tillhandahålla all nödvändig information om hästarna här på hemsidan. Om ni önskar att besiktiga hästar på Menhammar Stuteri kontakta och boka ett besök före auktionen, antingen via Daniel Olsson, mobil 070-584 50 80, Roland Davidsson, mobil 070-772 07 91 eller Massimo Vassallo (Annemanna), mobil 070-344 21 98. Om ni önskar att besiktiga hästar som säljs på Trottex auktioner, så kontaktar ni Sara Lennartson, mobil 070-748 03 93.

Besiktning av auktionshästarna inför Elitauktion 2022
Aukitionshästarna kommer att var på Scandic Infra City den 27 maj och visningen börjar 10.00.